4 groendak

Welke soorten sedum zijn er?

Sedum is een erg bekende vetplant. Deze wordt zowel in de tuin als op daken gebruikt. Op daken komt sedum vaak in de vorm van Sedummatten. Er wordt soms ook een combinatie gemaakt waarbij een Sedumdak met zonnepanelen geplaatst wordt. Sedum is de wetenschappelijke naam voor meer dan 600 soorten vetplanten. De plant wordt ook wel vetkruid genoemd. Een andere naar voor sedum is hemelsleutel, deze verwijst vaak naar de hoge soorten. Buiten de hoge planten heb je ook lage en middelhoge varianten. De planten zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren. Er wordt gezegd dat de plant bliksem zou afweren.

De eigenschappen van sedum

Ondanks dat er honderden soorten sedum zijn, delen ze allemaal een aantal typische kenmerken. Zo groeien de meeste sedum soorten op rotsachtige plekken. Dit maakt dat ze bestand zijn tegen de meest extreme weersomstandigheden. De reden dat ze overleven in dit soort klimaten is door de stevige wortels die diep in de grond zitten. Daarbij zijn deze wortels vriesvast, oftewel ze kunnen tegen vorst. Verder hebben ze dikke bladeren waarin water kan worden opgeslagen in geval van droogte. Ten slotte zijn ze klein en hebben ze weinig voedingsstoffen nodig om te overleven. De maakt ze de ideale plant voor bijvoorbeeld in de tuin.

Waarom sedum gebruiken op je dak?

Door de bovengenoemde redenen, is sedum ideaal om een groendak mee te maken. Doordat er op daken vaak weinig bescherming is van de wind en het er heel heet kan worden, zijn er weinig planten die kunnen overleven. Daarbij wil je jouw groendak niet elk jaar vervangen en constant in de gaten houden. Dit maakt sedum dus de beste kandidaat. Verder ziet de plant er ook nog is mooi uit met bloemen en trekt deze onder andere vlinders aan. Zo maak je van jouw dak een echt insecten utopia. Hier bovenop hoef je jouw dak door de kleine behoefte aan onderhoud maar 1 à 2 keer per jaar te controleren.