Bougainvillea, een unieke klimplant

Als je op zoek bent naar een stoere tropische klimplant met veel kleur, dan heb je hem gevonden! Bougainvillea-planten zijn spijkerhard, inclusief hun nagelachtige doornen. Deze planten geven in het voorjaar een spectaculaire kleurenshow op hun frisse nieuwe groei.

Bougainvillea  zijn erg mooie mediterrane klimheesters. Ze kunnen het hele jaar door buiten overleven in milde overwinterde gebieden maar, ze zijn niet bestand tegen temperaturen onder het vriespunt!

Kleurrijke combinaties

Wat veel mensen beschouwen als de bloemen van bougainvillea, zijn eigenlijk helemaal geen bloemen. De opzichtige papierachtige structuren zijn een aangepast blad dat een schutblad wordt genoemd. Deze drie schutbladen verbergen de echte bloemen binnenin, dit zijn kleine, trompetvormige bloemen in wit en geel. De opzichtige schutbladen zijn meestal te vinden op nieuwe groei, met het grootste display na hun winterslaap. Als je bougainvillea  als kamerplant binnenshuis gebruikt, hou ze dan droog in de wintermaanden.

Wat moet je zeker weten bij de aankoop.

Voor een instant sensationele aantrekkingskracht kunnen maar weinig planten Bougainvillea’s verslaan . Hun lichtgevende, levendige bloemen zijn als een raam naar een warmere plek als onze zomerhemel grijs is. Omdat bougainvilles tropische inboorlingen zijn, moet je ervoor zorgen dat ze voldoende zon krijgen! Pas dan blijft de plant bloeien. Bougainvilles kan je in Nederland kweken, je hoeft ze alleen maar tegen vorst te beschermen.

Waar Bougainvillea’s groeien

Bougainvilles kunnen het beste worden gekweekt in een kas of serre op een plek die minimaal 5-6 uur helder indirect licht krijgt.

De ‘Barbara Karst’ is een van de meest winterharde variëteiten die er is, met prachtige magenta-paarse bloemen de hele zomer door. Witte en oranje bougainvilles zijn niet zo winterhard, maar zullen het goed doen in een serre of verwarmde kas. Als je de bougainvillea in een pot plant, gebruik dan compost op basis van leem. Bougainvillea’s kunnen worden getraind als standaard of als klimmer tegen een latwerk of andere ondersteuning.