Landelijke eettafels – koop alleen dat wat letterlijk past en figuurlijk bij je past

Voor verreweg de meeste mensen is de eettafel het belangrijkste meubelstuk in huis. Landelijke eettafels hebben ook een prominente uitstraling, je kunt er niet omheen als je zo’n grote tafel in je ruimte hebt staan. Vanuit elke hoek van je living zie je hem pronken. Of is die van jou al lang niet meer een pronkje? Tafels zijn een investering en kunnen gelukkig ook lang mee. Toch komt er een moment dat je afscheid moet nemen van je goede, vaak houten vriend. 

Prijsplafond voor landelijke eettafels

Je budget bepaalt tot hoe ver jij kunt gaan met je aankoop. Ga eerst eens online om te checken wat je voor dat maximale bedrag ongeveer mag verwachten. Dan kom je meteen soms leuke deals tegen; sla die dan even op in je browsergeheugen. 

Formaat van de landelijke eettafels

Net zoveel mensen kiezen een te grote of een te kleine eettafel. Dat komt omdat er in het exacte tafelformaat wordt gedacht. Je kunt beter een strook van ongeveer een meter rond de hele tafel erbij optellen. Dan heb je namelijk de ruimte die nodig is voor de tafel en de aanzittenden op hun stoelen plus nog wat loopruimte. Heb je een kleine eetruimte? Dan nog moet de tafel minimaal 60 cm van de muur af staan.

Vierkant en rechthoek

Voor lange, smalle kamers zijn de vierkante vorm van landelijke eettafels mooi. Dat bevordert de onderlinge verhoudingen. Is je kamer vierkant van vorm dan is zo’n tafel zelfs perfect. De allemans-tafel, de tafel die het meest voorkomt, dat is de rechthoekige eettafel. Je hebt ze in diverse breedtes maar houd als minimale breedte toch liefst 80 cm aan.

Rond en ovaal

Een ronde eettafel heeft iets gezelligs en intiems. Er kan namelijk niemand aan het hoofd van de tafel zitten. Niet elke interieurstijl neemt een ronde tafel goed op. Iets spannender is een ovalen tafel.

Materiaal van de landelijke eettafels

Dit is een doordenkertje. Allereerst moet je een fraaie combinatie kiezen tussen onderstel en tafelblad. Je woonstijl geeft aan hoe je dat in kunt vullen. Ben je fan van de industriële interieurstijl? Dan past een onderstel van zwart staal heel goed. Houd je van de landelijke stijl? Dan is een eiken tafel met dikke planken en een ietwat ruige structuur prima. Je eettafel moet goed harmoniëren met je overige meubels, anders krijg je de beruchte ‘vlag op een modderschuit’.

Houten, landelijke eettafels

Houten tafels van tegenwoordig zijn heel degelijk en splintervrij. Gebeurt er toch iets met het hout, dan kan het blad goed gerepareerd worden; kwestie van opnieuw schuren en afwerken. Dat lukt dus veel moeilijker met natuursteen. Hout is in zoveel uitvoeringen te krijgen dat het bij om het even welke woonstijl past. Van landelijk tot industrieel of modern.

Natuurstenen eettafels

Elegant, jazeker, maar je budget wordt wel flink aangesproken. Daar krijg je wel landelijke eettafels voor terug met een unieke uitstraling. Graniet is deftig en gedistingeerd, marmer is uitgesprokener en levendiger. 

Glazen eettafels

Woon je niet te groot? Dan is een glazen tafel van Tomasso Tables de oplossing. Je kijkt er zo doorheen en dat betekent dat je een ruimtelijk gevoel behoudt. Een glazen tafel oogt nooit als een strak blok in de ruimte. Het schoonmaken van landelijke eettafels is ook zo gepiept. Wel moet dat vrij vaak want elke vlek die op glas wordt gemaakt, zie je ook meteen.