10 Transport

Alles wat je moet weten over transport

Goederentransport is een belangrijk onderdeel voor veel bedrijven. Het woord transport betekent letterlijk overdragen, en dat is deels ook wat het is; goederen worden van de ene plaats naar een andere plaats gebracht.

Wanneer je goederen wilt laten transporteren, moet je rekening houden met waar de goederen heen moeten. Liggen de plaats van vertrek en de plaats van bestemming in hetzelfde land? Dan gaat het om nationaal transport. Maar worden de goederen naar een ander land, of zelfs een ander werelddeel vervoerd? Dan gaat het om internationaal transport. Verder kun je kiezen voor direct transport, waarbij de goederen direct van A naar B gebracht worden, of voor pakkettransport, waarbij het eerst nog een aantal stops ondergaat.

Transport: zelf doen of uitbesteden?

Het is natuurlijk mogelijk om het transport zelf te doen. Dit kost alleen wel behoorlijk wat tijd en energie. Daarnaast hebben veel mensen niet de juiste vervoersmiddelen om bepaalde goederen te vervoeren, waardoor er kosten gemaakt moeten worden om een voertuig te huren. Deze kosten kunnen ook gauw verder oplopen wanneer de reis langer duurt, bijvoorbeeld omdat je in de file staat.

Door een bedrijf in te huren en het transport uit te besteden, scheelt het je een hoop tijd, kosten en stress. Daarnaast is de kans op schade aan de goederen minder groot, omdat echte gespecialiseerde vakmensen ermee aan de slag gaan.

De meest gebruikte typen transport

Wanneer je kijkt naar transport over kortere afstanden, is wegvervoer erg populair. De goederen worden door middel van bussen en vrachtwagens vervoerd. Dit soort vervoer is flexibel, maar er hangen wel wat risico’s aan. De kans dat het vervoer in de file komt te staan, met vertraging tot gevolg, is groot. Daarnaast is het risico dat er wat fout gaat groter. Dit type vervoer is ook niet geschikt voor grote afstanden.

Wanneer je wel gaat voor transport over grote afstanden, wordt er veelal gebruik gemaakt naar vervoer via zee of lucht. Via de zee wordt gebruikt gemaakt van enorme containerschepen. Hier worden containers vol met goederen opgeladen. Voor luchtvervoer wordt natuurlijk gebruik gemaakt van vrachtvliegtuigen. Hier kan veel lading in, en daarbij is dit type vervoer relatief snel.